Menu

Rolls-Royce Phantom 100 yaşında!

1925’ten beri, başarının en bilinen simgesi olarak anılan Phantom, sekiz nesil boyunca, kraliyet ailesinden liderlere, sanatçılardan sanayi dünyasının öncülerine kadar birçok ismi taşıyarak, modern tarihin en önemli anla...

GİRİŞ: 05 Mayıs 2025 - 11:05
Rolls-Royce Phantom 100 yaşında!
Fotoğraf : BEYAZ

1925’ten beri, başarının en bilinen simgesi olarak anılan Phantom, sekiz nesil boyunca, kraliyet ailesinden liderlere, sanatçılardan sanayi dünyasının öncülerine kadar birçok ismi taşıyarak, modern tarihin en önemli anlarına tanıklık etti. Zamansız zarafetiyle saygı gören ikonların en ikonik olanı Phantom, etkileyiciliğin, seçkin zevkin ve kişisel tarzın en güçlü ifadesi haline gelerek, lüks dünyasının zirvesinde rakipsiz bir konum elde etti. 

Rolls-Royce tasarımcıları, Phantom’un kültürel mirasını onurlandırmak amacıyla, yüzüncü yılına özel sekiz tane sanat eseri yarattı. 1910’da Spirit of Ecstasy’nin yaratıcısı Charles Sykes’a verilen, müşterilerin yaşam tarzlarını yansıtan mekanlarda Phantom’u tasvir eden yağlı boya tablolar üretme görevinin ilhamıyla hazırlanan bu eserler, Phantom’un son yüzyılda dokunduğu farklı yaşamları ve dünyaları yansıtıyor.

Rolls-Royce, Phantom isminin yüzüncü yılını kutlarken, Phantom’un görkemli mirasını ve bu mirasın parçası olan rol aldığı etkileyici hikayelerden sadece bazılarını anımsıyor.

Otoritenin simgesi

İkinci Dünya Savaşı’nın büyük komutanlarından Mareşal Bernard Law Montgomery, gösterişten uzak yaşam tarzı nedeniyle “Spartalı General” olarak anılıyordu. Konfor adına yaptığı tek taviz, kişisel ulaşım aracıydı. İmajın ve sembollerin gücünü fark eden “Monty”, kalıcılığı, sağlamlığı ve güvenilirliği ifade etmek için iki adet Phantom III kullandı ve askerlerine en zor zamanlarda bile onların yanında olacağına dair net bir mesaj verdi. 

Haziran 1944’te D-Day hazırlıkları sırasında Monty, sahip olduğu Phantom’lardan birini Winston Churchill, General Eisenhower ve hatta Kral VI. George’u Hampshire’daki Müttefik Sefer Kuvvetleri Yüksek Karargahı’ndaki toplantılara götürmek için kullandı. Savaştan sonra, diğer Phantom’unu Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda Başbakanlarını taşımak için kullandı.

Kraliyet standardı

Montgomery’nin Phantom’ları modern dünyayı şekillendiren olaylarda yer alırken, diğer Phantom’lar özellikle Rolls-Royce’un ana vatanı olan İngiltere olmak üzere, kraliyet saraylarında özel bir yere sahipti.

1948’de, Kraliyet Prensesi Elizabeth ile evlendikten kısa bir süre sonra Edinburgh Dükü, ortak kullanımları için Rolls-Royce’dan kendilerine özel bir Phantom üretmesini istedi. “Maharajah of Nabha” kod adıyla üretilen bu araç, ilk Phantom IV olarak tarihe geçti ve bugün hala aynı isimle kullanılıyor.

İngiliz Kraliyet Ailesi, daha sonra hükümdarı taşımak amacıyla bir tane Phantom IV, iki tane Phantom V ve iki tane Phantom VI sipariş verdi. En uzun süre kullanılanlardan biri, Kraliçe II. Elizabeth’in tahttaki 25. yılı anısına 1977’de İngiliz otomotiv endüstrisi tarafından hediye edilen ünlü Silver Jubilee Phantom VI’dı. Daha sonra bu özel araç, 2011 yılında Cambridge Dükü ve Düşesi’nin düğününde gelinin Westminster Abbey’e gelişi sırasında kullanıldı.

Dünya sahnesinde sessizce hizmet veren etkileyici otomobil: Phantom

Kıtalar arasında, bir başka Phantom V, bir milletin doğuşuna eşlik etti. 1966’da Birleşik Arap Emirlikleri’nin “Kurucu Lideri” olarak anılan Şeyh Zayed Bin Sultan Al Nahyan’a teslim edilen Phantom, Abu Dhabi hükümdarı olarak göreve başlama töreninde yer aldı. 1971 yılında, Birleşik Arap Emirlikleri’nin resmen kuruluşunun ilan edildiği törene, ilk Birleşik Krallık Büyükelçisi James Treadwell’i taşıdı. 

Dünya genelinde İngiliz diplomatlar da Phantom’u gücün bir simgesi olarak benimsediler. Bu güvenilir elçiler, Tokyo’dan Washington’a, Yeni Delhi’den dünyanın dört bir yanına uzanan görev yerlerinde hizmet verdiler. İngiltere’nin eski Paris Büyükelçisi Sir John Fretwell, The Times’a verdiği röportajda: “Élysée Sarayı’nı ziyaret ederken Rolls-Royce’um kesinlikle yardımcı oldu. Kapıdaki muhafızların, İngiliz Büyükelçisi olduğumu anlamamaları imkansızdı.” dedi. 

1959’da tanıtılan Phantom V, 5.8 metre (yaklaşık 19 fit) uzunluğundaydı. Bunu kanıtlayan resmi bir belge bulunmasa da bazı tarihçiler İngiliz parkmetre aralıklarının, aracın boyutlarına uyum sağlamak için yeniden düzenlendiğini iddia ediyor.

Beatle’a özel Phantom: İngiltere’de camları karartılmış ilk araçlardan biri

Her Phantom V, kraliyet hizmeti veya diplomatik törenler için tasarlanmadı. Aralık 1964’te John Lennon, The Beatles’ın A Hard Day’s Night albümünün başarısını kutlamak için kendisine özel bir Phantom V sipariş etti. Lennon aracın içinin ve dışının tamamen siyah olmasını istedi ancak Rolls-Royce’un ısrarıyla Pantheon ızgarası ve Spirit of Ecstasy heykeli geleneksel parlak formunda kaldı. Lennon’ın Phantom’u, İngiltere’de camları karartılmış ilk araçlardan biriydi. Lennon, 1965 yılında Rolling Stone’a yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Eve dönerken hava hala aydınlıksa bile, aracın içi karanlık oluyor. Camları kapatıyorsun ve hala kulüpteymiş gibi hissediyorsun.” 

Ancak bu, aracın en ünlü hali değildi. 1967’de, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band albümünün çıkışından önce, Phantom parlak sarıya boyandı ve üzerine dönen çiçek desenleri ile burç sembolleri işlendi. Böylece aynı yıl Aşk Yazı’nın sanatsal manifestosu haline geldi. Lennon daha sonra, öfkeli bir İngiliz kadınının, “Bir Rolls-Royce’a bunu nasıl yaparsın!” diye bağırarak araca şemsiye ile saldırdığını iddia etti – bu olay aracın efsaneleşmesini daha da pekiştirdi. 

Hollywood ve ötesinde Phantom başrolde 

Hollywood da Phantom’u benimsedi. Sinemanın öncülerinden Warner Brothers stüdyosunun kurucularından Jack Warner, kendisini bir Phantom ile ödüllendirdi. Daha da ünlü olarak, Fred Astaire, Greta Garbo ve Mary Pickford gibi yıldızlar da Phantom’un ilk sahipleri arasında yer aldı. 

1964 yılında Phantom, Goldfinger filminde boy göstererek, filmdeki kötü adamın bir Phantom III içerisinde altın kaçırdığı sahnede yer aldı. Bu, Rolls-Royce araçların uzun soluklu James Bond serisinde yer aldığı 12 sahneden biriydi. 2024 yılında Rolls-Royce, filmin 60. yıldönümünü kutlamak amacıyla, orijinalinin siyah ve sarı gövde tasarımını yeniden yaratan, yenilikçi, filmden ilham alan detaylarla donatılan, özel üretim benzersiz bir Bespoke Phantom VIII olan Phantom Goldfinger’ı üretti. 

Ayrıca 1964’te The Yellow Rolls-Royce filminin galası yapıldı. Rex Harrison, Ingrid Bergman, Shirley MacLaine, Omar Sharif, George C. Scott, Alain Delon ve Jeanne Moreau gibi yıldız isimlerin yer aldığı kadroya, 1931 model Phantom II eşlik etti. Filmin müziklerinden “Forget Domani” şarkısı Altın Küre Ödülü kazandı ve daha sonra Perry Como hem de Frank Sinatra tarafından seslendirildi. Frank Sinatra ayrıca bir Rolls-Royce sahibi de oldu.

Kralın seçimi: Elvis için bir Phantom

Popüler kültürün diğer devleri de dünya çapında ünleri arttıkça Phantom’a yöneldi. “The King” Elvis Presley, 1963 yılında Phantom V satın aldı. Aracında, özel üretim bir mikrofon ve arka kol dayamasına yerleştirilmiş yazı seti bulunuyordu. Annesinin tavukları, kendi yansımalarını gagalayarak Midnight Blue rengindeki parlak kaplamaya zarar verince, Elvis aracını kusurların görünmediği Silver Blue rengine boyattı. Elvis, 1986 yılında aracını bir hayır kurumuna bağışladı ve bu jest, Leonard Cohen ve Was (Not Was) tarafından yazılan “Elvis’s Rolls-Royce” şarkısına ilham oldu.

Başarıda yeni bir dönem

Phantom VII’nin 2000’li yılların başında çıkışı, kendi başarısını yaratan girişimcilerin, küresel ünlü kültürünün ve sosyal medyanın yükselişiyle aynı döneme denk geldi. Geleneksel lüks anlayışından uzaklaşan yeni nesil, yalnızca başarılarını değil, kişiliklerini de ifade etmek istediler ve Phantom onlar için mükemmel bir ifade alanı oldu. 

Tam bir döngü içinde, yeni sektörlerde servet kazanan birçok kişi, Phantom satın almayı tercih etti ve bu deneyimlerini televizyon, Facebook, Instagram ve Youtube gibi sosyal medya platformlarında dünyayla paylaştı.

Varlığı giderek büyüyen Phantom, ödül törenleri ve gala etkinliklerinin vazgeçilmezi haline geldi; sahiplerine kırmızı halıda doğal bir zarafetle görkemli bir giriş sağladı. 2012 yılında Londra Olimpiyatları’nın kapanış töreninde üç özel üretim Phantom Drophead Coupe’nin sürpriz olarak sahneye çıktı. Bu görkemli an yüz milyonlarca kişiye canlı yayınlandı ve Phantom böylece sosyal medyada kendi başına parlayan bir yıldız oldu.

Günümüzde Phantom

Bugün, sekizinci neslinde, Phantom etkileyici duruşun ve kararlılığın en üst düzey ifadesi olmaya devam ediyor. Çevresindeki dünyayı yansıtmaya ve şekillendirmeye devam ederken, dönemlerini tanımlayan bireyleri kendine çekiyor. Her yeni ve giderek daha da ayrıntılı tasarlanan Bespoke (özel üretim) siparişi; güç, kültür, etki ve kişisel ifadenin olağanüstü hikayesine yeni bir bölüm daha ekliyor.

Phantom’un bir araçtan çok daha fazlası olduğunu ifade eden Chris Brownridge (Chief Executive, Rolls-Royce Motor Cars), sözlerine şöyle devam etti: “Yüzyıllar boyunca Rolls-Royce’un zirvesi olan Phantom, çevresindeki dünyayı yansıtan ve onu etkileyen kültürel bir fenomendir. İlk günlerinden itibaren Phantom, başarıya ulaşanların en çok arzuladığı ödüllerden biri ve küresel arenada güç ile prestijin etkileyici bir simgesi oldu. Her şeyden önce, Phantom sahiplerine kişisel ifadelerini yansıtma imkanı sundu ve çoğu zaman kendi başına bir sanat eserine dönüştü. Bespoke’un zirvesi olan Phantom, her kültürden büyüleyici hikayelerle tasarlandı. Bu hikayeler ve onların ilhamıyla tasarımcılarımızın yarattığı zarif eserler, Phantom’un olağanüstü etkisini, onunla özdeşleşen dünyayı değiştiren insanları ve olayları gözler önüne seriyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı : BEYAZ

PUAN DURUMU
O AV P
1 Galatasaray Galatasaray 32 82 83
2 Fenerbahçe Fenerbahçe 32 80 75
3 Samsunspor Samsunspor 33 50 57
4 Beşiktaş Beşiktaş 32 49 55
5 Başakşehir Başakşehir 32 54 51
6 Eyüpspor Eyüpspor 33 49 50
7 Göztepe Göztepe 32 53 46
8 Trabzonspor Trabzonspor 31 52 45
Tamamını Göster
16 Sivasspor Sivasspor 33 44 34
17 Bodrum FK Bodrum FK 32 24 34
18 Hatayspor Hatayspor 32 35 19
19 A.Demirspor A.Demirspor 32 28 -2
O AV P
1 Kocaelispor Kocaelispor 37 64 69
2 Gençlerbirliği Gençlerbirliği 37 52 65
3 Karagümrük Karagümrük 37 53 63
4 İstanbulspor İstanbulspor 37 64 61
5 Erzurumspor Erzurumspor 37 52 61
6 Bandırmaspor Bandırmaspor 37 50 61
7 Iğdır FK Iğdır FK 37 56 58
8 Boluspor Boluspor 37 59 58
Tamamını Göster
17 Manisa FK Manisa FK 37 49 45
18 Şanlıurfaspor Şanlıurfaspor 37 45 40
19 Adanaspor Adanaspor 37 32 30
20 Yeni Malatyaspor Yeni Malatyaspor 37 14 -21
O AV P
1 Liverpool Liverpool 35 81 82
2 Arsenal Arsenal 35 64 67
3 M.City M.City 35 67 64
4 Newcastle Newcastle 35 66 63
5 Chelsea Chelsea 35 62 63
6 Nottingham Forest Nottingham Forest 34 53 60
7 Aston Villa Aston Villa 35 55 60
8 Bournemouth Bournemouth 35 55 53
Tamamını Göster
17 West Ham United West Ham United 35 40 37
18 Ipswich Town Ipswich Town 35 35 22
19 Leicester City Leicester City 35 29 21
20 Southampton Southampton 35 25 11
O AV P
1 Bayern Munih Bayern Munih 32 93 76
2 Leverkusen Leverkusen 32 68 68
3 E. Frankfurt E. Frankfurt 32 63 56
4 Freiburg Freiburg 32 46 52
5 B. Dortmund B. Dortmund 32 64 51
6 RB Leipzig RB Leipzig 32 51 50
7 Mainz 05 Mainz 05 32 49 48
8 Werder Bremen Werder Bremen 32 50 47
Tamamını Göster
15 Hoffenheim Hoffenheim 32 44 31
16 FC Heidenheim FC Heidenheim 32 33 26
17 Holstein Kiel Holstein Kiel 32 48 25
18 Bochum Bochum 32 30 22
O AV P
1 Barcelona Barcelona 34 91 79
2 Real Madrid Real Madrid 34 69 75
3 Atletico Madrid Atletico Madrid 34 56 67
4 Athletic Bilbao Athletic Bilbao 34 50 61
5 Villarreal Villarreal 34 60 58
6 Real Betis Real Betis 34 52 57
7 Celta Vigo Celta Vigo 34 52 46
8 Rayo Vallecano Rayo Vallecano 34 36 44
Tamamını Göster
17 Girona Girona 33 40 35
18 Las Palmas Las Palmas 34 40 32
19 Leganes Leganes 34 32 31
20 Real Valladolid Real Valladolid 34 25 16
O AV P
1 SSC Napoli SSC Napoli 35 55 77
2 Inter Inter 35 73 74
3 Atalanta Atalanta 35 71 68
4 Juventus Juventus 35 52 63
5 Roma Roma 35 50 63
6 Lazio Lazio 35 58 63
7 Bologna Bologna 35 53 62
8 Fiorentina Fiorentina 35 53 59
Tamamını Göster
17 Lecce Lecce 35 24 27
18 Venezia Venezia 35 28 26
19 Empoli Empoli 35 27 25
20 Monza Monza 35 25 15
O AV P
1 Paris Saint-Germain Paris Saint-Germain 32 85 78
2 Marsilya Marsilya 32 67 59
3 AS Monaco AS Monaco 32 61 58
4 Nice Nice 32 60 57
5 Lille Lille 32 50 57
6 Strasbourg Strasbourg 32 53 57
7 Lyon Lyon 32 63 54
8 Lens Lens 32 37 48
Tamamını Göster
15 Nantes Nantes 32 35 32
16 Le Havre Le Havre 32 36 31
17 Saint-Etienne Saint-Etienne 32 35 27
18 Montpellier Montpellier 32 22 16
O AV P
1 Ajax Ajax 31 63 74
2 PSV Eindhoven PSV Eindhoven 31 93 70
3 Feyenoord Feyenoord 31 72 65
4 FC Utrecht FC Utrecht 31 61 62
5 FC Twente FC Twente 31 58 51
6 Alkmaar Alkmaar 31 51 50
7 Go Ahead Eagles Go Ahead Eagles 31 52 47
8 SC Heerenveen SC Heerenveen 31 39 40
Tamamını Göster
15 NAC Breda NAC Breda 31 33 32
16 Willem Willem 31 31 25
17 Almere Almere 31 21 20
18 RKC Waalwijk RKC Waalwijk 31 36 19