Menu

Vitaminleri doğru almazsanız faydadan çok zararı olabilir!

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.

GİRİŞ: 17 Nisan 2025 - 11:15
Vitaminleri doğru almazsanız faydadan çok zararı olabilir!
Fotoğraf : BEYAZ

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Köylü, vitaminlerin ne zaman, nasıl ve ne şekilde alınması gerektiğine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Vitaminlerin uygun şekilde kullanılmaması metabolik eksikliklere yol açar

Vitaminlerin, normal vücut fonksiyonları için gerekli olan, basit yapılı bileşikler olduğunu ve ancak vücut tarafından üretilemedikleri için mutlaka besinler ile alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Köylü, “Yiyecekler içerisinde doğal olarak bulunurlar. Günümüzde bazı vitaminler sentetik olarak üretilmektedir. Vitaminler; normal vücut metabolizması için küçük miktarlarda gerekli olan, fakat vücut hücrelerinde yapılamayan organik bileşiklerdir. Vitamin ihtiyacı vücudun büyüklüğü, büyüme hızı, egzersiz düzeyi, hastalık ve ateş, gebelik ve süt vermeye (süt veren kadınlarda D vitaminine özel ihtiyaç vardır) bağlı olarak değişir. Vitaminlerin diyette bulunmayışı ya da patolojik olarak uygun şekilde kullanılamaması metabolik eksikliklere yol açar.” dedi.

Vitaminler oksijen, güneş ışığı, ısı ve metaller ile temas sonucu bozulabiliyor

Vitaminlerin direnç arttırıcı ve düzenleyici organik moleküller olduğunu, sindirilemediğini, hücrenin yapısına katılmadığını ve enerji vermediğini de anlatan Prof. Dr. Halis Köylü, “Bazı vitaminler enzimlerin yapısında koenzim (enzimlerin etkinliğini artıran ve onların çalışmasına yardımcı olan organik moleküller) olarak görev yapar. Bu vitaminlerin eksikliği, biyokimyasal tepkimeleri/reaksiyonları durdurur. Vitaminler oksijen, güneş ışığı, ısı ve metaller (bakır, demir gibi) ile temas sonucu bozulabilir.” ifadesinde bulundu. 

Bugüne kadar 13 vitamin tanımlandı

Bugüne kadar A, B kompleks (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12), C, D, E ve K vitamini olmak üzere 13 vitamin tanımlandığını kaydeden Prof. Dr. Halis Köylü,   şöyle devam etti:

“Dokuz vitamin (B kompleks ve C vitaminleri) suda çözünen vitaminler olarak sınıflandırılırken, dört vitamin (A, D, E ve K vitaminleri) yağda çözünen vitaminler olarak sınıflandırılır. Suda çözünen vitaminler genellikle besinlerden kolayca elde edilir, kolayca emilir ve vücuttan kolayca atılır. Bu nedenle suda çözünen vitaminler vücutta çok az depo edilir. Ancak B12 vitamini bir istisnadır. B12 vitamini karaciğerde, vücuda 3-4 yıl yetecek kadar depo edilir. Suda çözünen vitaminler, vücutta çok az depo edildikleri için çok hızlı tüketilir. Neyse ki, pek çok besin bu vitaminler bakımından zengindir. Diğer yandan yağda çözünen vitaminler safranın ve/veya pankreas enzimlerinin eksikliğinde/yokluğunda yetersiz emilir; emilimleri için besinlerin yağlarla alınması gerekir. Yağda çözünen vitaminler vücutta çok iyi depolanır ve vücuttan kolayca uzaklaştırılamaz. Bu nedenle yağda çözünen vitaminlerin yüksek dozları vücut için toksiktir.”

Vitaminler besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde katalizör olarak rol oynarlar

Vitaminlerin, özel hücre fonksiyonlarının yerine getirilmesi için gerekli olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Halis Köylü, şöyle anlattı:

“Suda çözünen vitaminlerin çoğu çeşitli enzimlere koenzim olarak görev yapar. Suda çözünen vitaminlerin aksine, yağda çözünen vitaminlerin koenzim görevi yoktur; sadece biri (K vitamini) koenzim fonksiyonuna sahiptir. Vitaminler enerji vermez, besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde katalizör olarak rol oynarlar. Kimyasal reaksiyonları kendileri değişmeden çabuklaştırırlar. Bunun için vitaminlere çok az miktarlarda ihtiyaç duyulur. Her vitaminin vücutta farklı bir rolü vardır; kimisi antioksidan olarak görev yaparken kimisi doku büyümesi ve farklılaşmasında etkilidir. Kimileri ise hormonlara benzer şekilde etki eder. A vitamini görme, B kompleks vitaminlerin çoğu metabolik olayların düzenlenmesi (koenzim olarak), B9 (folik asit) ve B12 vitamini (kobalamin) kan yapımı, C vitamini bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve yara iyileşmesi, D vitamini kalsiyumun bağırsaklardan emilimi ve kemikte birikimi, E vitamini üreme, K vitamini ise pıhtılaşma ile ilgilidir.”

Bebekler besinlerle daha fazla K vitamini alınmasına ihtiyaç duyuyor

D vitamininin güneş ışınlarının etkisiyle deride sentezlendiğini, K vitamini ve biotinin (B7 vitamini) bağırsak bakterileri tarafından üretildiğini, B12 vitamininin de özellikle yüksek oranda depo edildiğini ifade eden Prof. Dr. Halis Köylü, “Bu nedenle bu vitaminlerin sadece besin alımına bağlı eksiklikleri nadir görülür. Bebekler daha az bağırsak florasına ve daha az K vitamini deposuna sahip oldukları için, yetişkinlere kıyasla besinlerle daha fazla K vitamini alınmasına ihtiyaç duyarlar.” diye konuştu.

Vitaminlerin uygun şekilde alınmamaları metabolik eksikliklere yol açıyor

Vitamin ihtiyacının vücudun büyüklüğü, büyüme hızı, egzersiz düzeyi, hastalık ve ateş, gebelik ve süt vermeye (süt veren kadınlarda D vitaminine özel ihtiyaç vardır) bağlı olarak değiştiğini de anlatan Prof. Dr. Halis Köylü, “Vitaminlerin diyette bulunmaması veya uygun şekilde alınmamaları metabolik eksikliklere yol açar. Yağda çözünen vitaminlerin eksikliği, özellikle bağırsaklarda yağ emiliminin bozulduğu durumlarda görülür. Diğer bağırsak hastalıkları da genel olarak vitamin emilimini etkiler hem suda çözünen hem de yağda çözünen vitaminlerin eksikliğine neden olurlar.” şeklinde konuştu. 

Vitaminler nasıl emiliyor?

 Vitaminlerin vücutta biyokimyasal reaksiyonlarda yaşamsal role sahip olduğunu ve vücutta sentezlenememeleri nedeniyle besin yoluyla alınmaları gereken küçük moleküller olarak tanımlandığını da kaydeden Prof. Dr. Halis Köylü, “A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminler ester şeklinde alınır ve emilimden sonra kolesterol esteraz ile sindirilmeleri gereklidir. Ayrıca bu vitaminler bağırsakta büyük oranda çözünmezler ve bu nedenle emilimleri tümüyle miçeller (herhangi bir çözeltide dağılma gösteren yüzey moleküllerinin bir araya gelerek küme oluşturması) içine alınmalarına bağlıdır. Pankreas enzimlerinin yokluğu veya safra kanalı tıkanıklığı nedeniyle safranın bağırsaktan atılamadığı durumlarda yağ emilimi azalır, buna bağlı olarak yağda çözünen vitaminlerin emilimi de azalır.” dedi.

Vitaminlerin büyük kısmı ince bağırsağın üst kısımlarında emiliyor

Vitaminlerin büyük kısmı ince bağırsağın üst kısımlarında emilirken B12 vitamininin ince bağırsağın alt kısmında emildiğini söyleyen Prof. Dr. Halis Köylü, “B12 vitamini, mideden salgılanan intrinsik faktör (IF) adı verilen bir proteinle bağlanarak emilir. Suda çözünebilen vitaminlerden B12 vitamini ve folik asidin emilimi sodyum iyonundan (Na⁺) bağımsızdır. Ancak diğer yedi suda çözünebilen vitaminin (tiyamin, riboflavin, niasin, piridoksin, pantotenik asit, biotin ve askorbik asit) emilimi sodyum iyonu (Na⁺) ile birlikte gerçekleşir.”

Vitamin fazlalığı da hastalıklara neden oluyor 

Yağda çözünen vitaminlerin (A, D, E ve K vitaminleri) çok yüksek dozlarının kesin olarak toksik olduğunun unutulmaması gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Halis Köylü, “Vitaminlerin önerilen günlük dozdan fazla alınması, toksik düzeyde birikimlerine ve buna bağlı hipervitaminozlara yol açabilir. A vitamini fazlalığı (A hipervitaminozu), anoreksi, baş ağrısı, hepatosplenomegali (karaciğer ve dalakta büyüme), huzursuzluk, dermatit, saç dökülmesi, kemik ağrısı ve hiperostozis (kemik dokusunda anormal büyüme) gibi belirtilerle kendini gösterebilir. D vitamini fazlalığı (D hipervitaminozu) ise kilo kaybı, yumuşak dokularda yaygın kalsifikasyon (kireçlenme) ve bunun sonucunda böbrek yetmezliği ile ilişkilidir. E vitamini fazlalığı, çeşitli hormonların işlev bozukluklarına, K vitamini metabolizmasında bozulmalara, kanın pıhtılaşma sürecinde (koagülasyon) aksamalara ve lökosit (akyuvar) fonksiyonlarında bozulmalara neden olabilir. K vitamini fazlalığı ise sindirim sistemi bozuklukları ve anemi ile karakterizedir.” dedi.

Yüksek dozlarda B6 vitamini alımı da periferik nöropatiye yol açıyor

Diğer yandan, vücuttan hızla uzaklaştırılabilmeleri nedeniyle, suda çözünen vitaminlerin (folik asit, kobalamin, askorbik asit, piridoksin, tiyamin, niasin, riboflavin, biotin ve pantotenik asit) yüksek dozlarının herhangi bir probleme yol açmadığının düşünüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Halis Köylü, “Ancak, yüksek dozlarda piridoksin (B6 vitamini) alımının periferik nöropati (çevre sinirleri hastalığı) oluşturabileceği gösterilmiştir.” ifadesinde bulundu. 

Vitamin desteğinin kanser gelişmesini önlediğine dair kuvvetli bir kanıt yoktur  

Potansiyel yararları zararlarından daha fazla olduğu için çok sayıda uzmanın, günlük ihtiyacı aşmayan miktarlarda multivitamin önerdiğini de ifade eden Prof. Dr. Halis Köylü, sözlerini şöyle tamamladı:

“Önerilen miktarlarda almak koşuluyla vitamin takviyeleri yetersiz beslenme, emilim bozukluğu ve ileri yaş gibi durumlara sahip kişilerde oldukça faydalıdır. Vitamin takviyeleri, eksik olma ihtimali yüksek olan vitaminler için (folik asit, B6 vitamini, B12 vitamini ve D vitamini) yeterli alımı sağlar. Ancak A, C veya E vitaminlerini, folik asitli multivitaminleri, kanser veya kalp-damar hastalıklarından korunmak için antioksidan bileşimlerini önermek veya reddetmek için kanıtlar yeterli değildir. Çoğu uzman, kanser veya kalp-damar hastalıklarından korunmak için, tek veya kombine B-karoten kullanılmasına karşıdır. Vitamin desteğinin kanser gelişmesini önlediğine dair kuvvetli bir kanıt yoktur. Genel görüş vitaminlerin taze sebze ve meyve şeklinde tüketilmesinin daha doğru olduğu yönündedir.”

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Kaynağı : BEYAZ

BENZER HABERLER

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir

PUAN DURUMU
O AV P
1 Galatasaray Galatasaray 30 73 77
2 Fenerbahçe Fenerbahçe 29 74 71
3 Samsunspor Samsunspor 30 45 51
4 Eyüpspor Eyüpspor 30 48 50
5 Beşiktaş Beşiktaş 29 42 48
6 Başakşehir Başakşehir 29 47 45
7 Gaziantep FK Gaziantep FK 29 39 42
8 Konyaspor Konyaspor 31 38 40
Tamamını Göster
16 Sivasspor Sivasspor 30 40 31
17 Alanyaspor Alanyaspor 29 32 31
18 Hatayspor Hatayspor 30 32 19
19 A.Demirspor A.Demirspor 29 26 -2
O AV P
1 Kocaelispor Kocaelispor 34 60 69
2 Karagümrük Karagümrük 34 52 60
3 Erzurumspor Erzurumspor 34 49 58
4 Gençlerbirliği Gençlerbirliği 34 45 58
5 Bandırmaspor Bandırmaspor 34 47 56
6 İstanbulspor İstanbulspor 34 54 52
7 Keçiörengücü Keçiörengücü 34 57 51
8 Ahlatçı Çorum FK Ahlatçı Çorum FK 34 47 51
Tamamını Göster
17 Ankaragücü Ankaragücü 35 43 39
18 Şanlıurfaspor Şanlıurfaspor 34 41 37
19 Adanaspor Adanaspor 34 28 27
20 Yeni Malatyaspor Yeni Malatyaspor 34 13 -21
O AV P
1 Liverpool Liverpool 32 74 76
2 Arsenal Arsenal 32 57 63
3 Newcastle Newcastle 32 61 59
4 Nottingham Forest Nottingham Forest 32 51 57
5 M.City M.City 32 62 55
6 Chelsea Chelsea 32 56 54
7 Aston Villa Aston Villa 32 49 54
8 Bournemouth Bournemouth 32 52 48
Tamamını Göster
17 West Ham United West Ham United 32 36 35
18 Ipswich Town Ipswich Town 32 33 21
19 Leicester City Leicester City 32 27 18
20 Southampton Southampton 32 23 10
O AV P
1 Bayern Munih Bayern Munih 29 83 69
2 Leverkusen Leverkusen 29 63 63
3 E. Frankfurt E. Frankfurt 29 58 51
4 RB Leipzig RB Leipzig 29 47 48
5 Mainz 05 Mainz 05 29 46 46
6 Freiburg Freiburg 29 40 45
7 Mönchengladbach Mönchengladbach 29 46 44
8 B. Dortmund B. Dortmund 29 54 42
Tamamını Göster
15 St. Pauli St. Pauli 29 25 29
16 FC Heidenheim FC Heidenheim 29 32 22
17 Bochum Bochum 29 29 20
18 Holstein Kiel Holstein Kiel 29 40 18
O AV P
1 Barcelona Barcelona 31 84 70
2 Real Madrid Real Madrid 31 64 66
3 Atletico Madrid Atletico Madrid 31 53 63
4 Athletic Bilbao Athletic Bilbao 31 49 57
5 Villarreal Villarreal 30 53 51
6 Real Betis Real Betis 31 42 48
7 Celta Vigo Celta Vigo 31 44 43
8 Mallorca Mallorca 31 31 43
Tamamını Göster
17 Deportivo Alaves Deportivo Alaves 31 33 30
18 Las Palmas Las Palmas 31 37 29
19 Leganes Leganes 31 29 28
20 Real Valladolid Real Valladolid 31 21 16
O AV P
1 Inter Inter 32 72 71
2 SSC Napoli SSC Napoli 32 51 68
3 Atalanta Atalanta 32 65 61
4 Juventus Juventus 32 49 59
5 Bologna Bologna 32 51 57
6 Lazio Lazio 32 53 56
7 Roma Roma 32 47 54
8 Fiorentina Fiorentina 32 49 53
Tamamını Göster
17 Lecce Lecce 32 23 26
18 Venezia Venezia 32 25 24
19 Empoli Empoli 32 24 24
20 Monza Monza 32 25 15
O AV P
1 Paris Saint-Germain Paris Saint-Germain 28 80 74
2 AS Monaco AS Monaco 29 57 53
3 Marsilya Marsilya 29 57 52
4 Lyon Lyon 29 57 51
5 Lille Lille 29 44 50
6 Strasbourg Strasbourg 29 48 50
7 Nice Nice 29 54 48
8 Brest Brest 29 47 44
Tamamını Göster
15 Reims Reims 29 31 29
16 Le Havre Le Havre 29 32 27
17 Saint-Etienne Saint-Etienne 29 31 24
18 Montpellier Montpellier 29 21 15
O AV P
1 Ajax Ajax 29 62 73
2 PSV Eindhoven PSV Eindhoven 29 86 64
3 Feyenoord Feyenoord 29 64 59
4 FC Utrecht FC Utrecht 29 53 56
5 FC Twente FC Twente 29 55 48
6 Alkmaar Alkmaar 29 47 46
7 Go Ahead Eagles Go Ahead Eagles 29 52 46
8 Heracles Heracles 29 36 35
Tamamını Göster
15 NAC Breda NAC Breda 29 31 31
16 Willem Willem 29 30 24
17 RKC Waalwijk RKC Waalwijk 29 35 19
18 Almere Almere 29 20 19